stycznia 10, 2019

Zupa z batatów


Co gotuję w zimę najczęściej? Zupy. Ale nawet nie po to, żeby zjeść je na obiad. Bardziej traktuję je jako świetną kolację 😊 A rodzajów zup jest tyle, że codziennie można jeść inną i się nie nudzi 😉 U mnie np. dzisiaj z batatów. Trochę na słodko, ale smak przełamałam chilli i wyszło naprawdę pysznie 😊



Zupa z batatów
Składniki:
  • 2 bataty
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 800 ml bulionu
  • łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
Opcjonalnie
  • soczewica
  • kukurydza
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa. Bataty w talarki, paprykę w paski, cebulę podziel na cztery części. 
2. Upiecz warzywa w piekarniku nastawionym na 180°C.
3. Wlej do naczynia bulion, dodaj warzywa oraz przyprawy i zblenduj na gładko.
4. Po zblendowaniu gotuj zupę przez około 15 minut.
5. Aby zupa była bardziej sycąca wsyp do miseczki 2 łyżki soczewicy oraz łyżkę kukurydzy i dopiero wlej zupę. 
#bonapetit 💚




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger