stycznia 28, 2018

Pomidorowa z ciecierzycą

Pomidorowa z makaronem, czy raczej z ryżem? W której grupie jesteście? Ja przyznaję, z resztą jako wielki miłośnik makaronu pod każdą postacią, że do tej pory wybierałam zawsze tą pierwszą. Do tej pory, bo właśnie odkryłam nową alternatywę – pieczona ciecierzyca. Smakuje po prostu wybornie i idealnie wkomponowuje się w pomidorowo-słodki smak. Ale! Nie tylko dla tego, postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem. Ta wersja to również świetny pomysł na odczarowanie sławnej "pomidorowej z rosołu z wczoraj" 😉 Podsumowując, ta zupa to klasyka w nowym wydaniu. Równie dobra jak ta, która gości od lat na polskich stołach, a może nawet lepsza? Ale to oceńcie już sami 😊



Pomidorowa z ciecierzycą
Składniki:
  • 1 cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • cukier,
  • tymianek,
  • puszka mleczka kokosowego (400g),
  • 350ml wody,
  • Sól, pieprz
  • Puszka ciecierzycy, wędzona papryka, olej

Przygotowanie:
Na początek proponuję przygotować ciecierzycę.
Zawartość puszki wsypujemy na brytfannę wyłożoną papierem. Dodajemy trochę wędzonej papryki oraz olej. Wszystko mieszamy. Potem wstawiamy ciecierzycę do piekarnika nagrzanego na 150°C na ok. 20 minut.


Przygotowanie zupy zaczynamy od posiekania cebuli oraz czosnku, które następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, tymianek, odrobinę cukru oraz 350ml wody. Na koniec dodajemy jeszcze mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zostawiamy zupę na wolnym ogniu. Po upływie ok. 30 minut jest już gotowa. Odstawiamy ją zatem do ostygnięcie, a potem blendujemy.

Bon appétit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger