Pogoda nam się ostatnio popsuła,
ale mam nadzieję, że to jedynie chwilowy kaprys lata i niedługo znowu będziemy
mogli cieszyć się słońcem J
W każdym razie, powiem Wam, że chociaż jestem osobą, która uwielbia spędzać
czas na świeżym powietrzu, to jednak dzisiejsza aura za oknem całkowicie mnie pokonała. Wstałam rano, wyjrzałam przez okno i podziękowałam w duchu, że tą
niedzielę mogę spędzić w czterech ścianach z kawą, pod kocem i kolejnym odcinkiem
Przyjaciół. W międzyczasie postanowiłam jednak jeszcze przygotować wpis z nowym
przepisem. Myślę że na niedzielny (i nie tylko) obiad będzie jak znalazł. Taka alternatywa
dla tradycyjnych mielonych ;)
Kotlety ze szpinakiem
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 400 g szpinaku
- Cebula i szczypiorek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- Sól, pieprz
- Sezam
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy: ciecierzycę,
szpinak, cebulę (drobno posiekaną), szczypiorek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z
cytryny, sól i pieprz. Następnie wszystko miksujemy, aż powstanie gładka masa.
Wtedy dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy łyżką.
(Jeśli czujesz, że masa jest
nadal wilgotna – można dodać więcej mąki z ciecierzycy.)
Kiedy masa jest już gotowa na
talerz wysypujemy sezam, a na patelni rozgrzewamy olej.
Następnie zaczynamy formować kotleciki, które obtaczamy w sezamie i wrzucamy na patelnię.
Smażymy z obu stron, aż uzyskają złocisty kolor.
Kotlety z patelni wykładamy na
talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Bon appétit! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz