#Szpinak to jedno z tych warzyw, bez których nie wyobrażam sobie mojej lodówki 🍴 Dla mnie jest to absolutny must have, bo szybko można zrobić z niego mnóstwo smacznych dań. Dzisiaj postanowiłam przygotować coś na śniadanie, to pierwsze, albo drugie jak ktoś woli 🤔 Wyszło prawie idealnie. Prawie, bo zapomniałam włożyć ser do środka 🤦 Ale jest na górze 💁 też fajnie 😂
Szpinakowce🌱
Składniki:
- 1/2 ciasta francuskiego
- 150 g pokrojonych liści szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g zielonych oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżka sosu sojowego
- sól
- 100 g wegańskiej mozzarelli
Przygotowanie:
1. Na patelni podsmaż: szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory i oliwki.
2. Dodaj przyprawy, wymieszaj, a potem smaż około 15 minut.
3. Ciasto francuskie wyjmij na stolnicę i rozwałkuj, a następnie pokrój na 8 równych prostokątów.
4. Nałóż na środek ciasta trochę szpinaku, posyp serem, przykryj drugim kawałkiem ciasta i mocno sklej boki.
5. Nakrój delikatnie ciasto na górze kilka razy.
6. Ułóż szpinakowce na brytfannie i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
#bonapetit 💚
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz