#Szpinak to jedno z tych warzyw, bez kt贸rych nie wyobra偶am sobie mojej lod贸wki 馃嵈 Dla mnie jest to absolutny must have, bo szybko mo偶na zrobi膰 z niego mn贸stwo smacznych da艅. Dzisiaj postanowi艂am przygotowa膰 co艣 na 艣niadanie, to pierwsze, albo drugie jak kto艣 woli 馃 Wysz艂o prawie idealnie. Prawie, bo zapomnia艂am w艂o偶y膰 ser do 艣rodka 馃う Ale jest na g贸rze 馃拋 te偶 fajnie 馃槀
Szpinakowce馃尡
Sk艂adniki:
- 1/2 ciasta francuskiego
- 150 g pokrojonych li艣ci szpinaku
- 50 g suszonych pomidor贸w
- 50 g zielonych oliwek
- 1/2 艂y偶eczki czosnku
- 1/2 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
- 艂y偶ka sosu sojowego
- s贸l
- 100 g wega艅skiej mozzarelli
Przygotowanie:
1. Na patelni podsma偶: szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory i oliwki.
2. Dodaj przyprawy, wymieszaj, a potem sma偶 oko艂o 15 minut.
3. Ciasto francuskie wyjmij na stolnic臋 i rozwa艂kuj, a nast臋pnie pokr贸j na 8 r贸wnych prostok膮t贸w.
4. Na艂贸偶 na 艣rodek ciasta troch臋 szpinaku, posyp serem, przykryj drugim kawa艂kiem ciasta i mocno sklej boki.
5. Nakr贸j delikatnie ciasto na g贸rze kilka razy.
6. U艂贸偶 szpinakowce na brytfannie i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
#bonapetit 馃挌
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz