marca 21, 2018

Dip z tofu


Że niby dzisiaj jest pierwszy dzień wiosny? No to chyba ktoś tu się spóźnia. Nie chcę wywierać presji, ale chyba zgodzicie się ze mną, że wiosna mogłaby się przestać ociągać i wreszcie przyjść? Czas się zagrzać, zregenerować i nabrać siły. Nie wiem jak Wy, ale ja mam już plan działania na najbliższe kilka miesięcy i mam nadzieję, że pogoda mnie nie zawiedzie, bo wtedy po raz kolejny będę czuła niedosyt wiosny oraz lata. Niestety ostatnio jest tak, że chociaż teoretycznie przychodzi do nas w końcu również lato, to niestety pogoda wcale nie jest taka rewelacyjna. Ale wystarczy, że cofnę się te naście lat wstecz, kiedy chodziłam do szkoły. Przecież w dzień wagarowicza nikt nie nosił kurtek. Chodziliśmy na spacery nad rzekę topić lub palić Marzannę, a zaraz potem siadaliśmy przy ognisku. Tymczasem dzisiaj… Ale, żeby nie było, nie lubię narzekania. Jestem osobą, która zawsze stara się znaleźć w różnych sytuacjach pozytywy i na nich się skupiać, więc na ten brak wiosny mam pewien sposób. Przywołuję ją do siebie wiosennymi smakami. Dip, o którym dzisiaj napiszę, wyszedł zupełnym przypadkiem, ale jego smak przypomniał mi o wiosennym twarożku ze szczypiorkiem, więc pomyślałam, że się nim z Wami mimo wszystko podzielę. A co! Może ktoś też będzie chciał poczuć trochę wiosny na talerzu ;)



Dip z tofu
Składniki:
  • 250g naturalnego tofu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/4 szkl. aquafaby
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • szczypiorek


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Tofu warto oczywiście wcześniej podrobnić. Potem wszystko miksujemy na gładką masę. W międzyczasie możemy też dip spróbować i doprawić jeszcze wedle uznania. Na koniec dorzucamy drobno pokrojony szczypiorek.
Polecam Wam odstawić dip na godzinę/dwie wtedy będzie jeszcze smaczniejszy.

Dużym plusem jest to, że pasuje to różnych rzeczy. Ja na przykład część zjadłam z pieczonymi ziemniakami, a część po prostu na kanapce.

Bon appétit! J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger