marca 28, 2018

Bataty z awokado


Aha! To ja już chyba wiem dlaczego nie jestem bogata. Za bardzo kocham awokado :D Powiem Wam więcej, świat jest taki okrutny, że perfidnie podstawia mi pod nos nowe przepisy. A ja je sobie testuję, sprawdzam i zachwycam się tym, że awokado pasuje praktycznie do wszystkiego i można je jeść nie tylko na słono, ale też na słodko. Bądźmy z resztą szczerzy, jak żyć bez tego superfood! Przecież to bogactwo zdrowia, które bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Chroni nasze serce, poprawia pracę mózgu, dba o wzrok i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Oczywiście to tylko kilka zalet, bo ten niepozorny owoc ma w sobie jeszcze więcej dobrego. Dlatego mówię - a tam, raz się żyje! Może bogata nie będę, ale chociaż piękna i zdrowa ;)
Gdyby znudziło Wam się guacamole to łapcie przepis na bataty z awokado ;)


Bataty z awokado
Składniki:
  • 3-4 bataty
  • Puszka ciecierzycy
  • 2 awokado (o tej porze roku polecam Hass)
  • Cebula
  • Sok z cytryny
  • Papryka ostra
  • Pieprz Cayenne
  • Czosnek granulowany
  • Oregano
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Przygotowywanie dania zaczynamy od umycia batatów i ich lekkiego wydrążenia.
Potem przygotowujemy mieszankę przypraw. Do miseczki wsypujemy zatem paprykę, pieprz cayenne, sól, czosnek i oregano, a następnie mieszamy. Do brytfanny wkładamy folię aluminiową i układamy na niej bataty. Każdy z batatów dokładnie obsypujemy z każdej strony mieszanką przypraw, a na koniec skraplamy jeszcze oliwą z oliwek. Zakrywamy bataty folią i pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem bataty warto wyjąć i uchylić delikatnie folię z góry.
Kiedy bataty będą gotowe do piekarnika wstawiamy ciecierzycę i pieczemy ją około 20-30 minut.
Na koniec przygotowujemy dip. Do malaksera wrzucamy pokrojone awokado, podrobnioną cebulę, kilka kropel cytryny, sól i pieprz, a następnie miksujemy na gładką masę.
Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe nakładamy na talerz bataty, do środka wsypujemy pieczoną ciecierzycę, a górę dekorujemy dipem z awokado.

Bon appétit! J





1 komentarz:

  1. to obie nie będziemy bogate:) bo dla mnie dzień bez awokado to też dzień stracony i też wolę być piękna i zdrowa bo potem za żadne pieniądze sobie tego nie kupię:) awokado zatem jest inwestycją a my inwestorkami haha:)
    Wygląda pysznie! Bataty też uwielbiam, bardziej w wersji na parze ale i pieczone od czasu do czasu też mogą być:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger