Aha! To ja już chyba wiem
dlaczego nie jestem bogata. Za bardzo kocham awokado :D Powiem Wam więcej,
świat jest taki okrutny, że perfidnie podstawia mi pod nos nowe przepisy. A ja je sobie testuję, sprawdzam i zachwycam się tym, że awokado pasuje praktycznie
do wszystkiego i można je jeść nie tylko na słono, ale też na słodko. Bądźmy z resztą szczerzy, jak żyć bez tego superfood! Przecież to bogactwo zdrowia,
które bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Chroni nasze serce, poprawia
pracę mózgu, dba o wzrok i opóźnia pojawienie się zmarszczek. Oczywiście to
tylko kilka zalet, bo ten niepozorny owoc ma w sobie jeszcze więcej dobrego.
Dlatego mówię - a tam, raz się żyje! Może bogata nie będę, ale chociaż
piękna i zdrowa ;)
Gdyby znudziło Wam się guacamole
to łapcie przepis na bataty z awokado ;)
Bataty z awokado
Składniki:
- 3-4 bataty
- Puszka ciecierzycy
- 2 awokado (o tej porze roku polecam Hass)
- Cebula
- Sok z cytryny
- Papryka ostra
- Pieprz Cayenne
- Czosnek granulowany
- Oregano
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Przygotowywanie dania zaczynamy
od umycia batatów i ich lekkiego wydrążenia.
Potem przygotowujemy mieszankę
przypraw. Do miseczki wsypujemy zatem paprykę, pieprz cayenne,
sól, czosnek i oregano, a następnie mieszamy. Do brytfanny wkładamy folię aluminiową
i układamy na niej bataty. Każdy z batatów dokładnie obsypujemy z każdej strony
mieszanką przypraw, a na koniec skraplamy jeszcze oliwą z oliwek. Zakrywamy
bataty folią i pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem bataty warto wyjąć i
uchylić delikatnie folię z góry.
Kiedy bataty będą gotowe do
piekarnika wstawiamy ciecierzycę i pieczemy ją około 20-30 minut.
Na koniec przygotowujemy dip. Do
malaksera wrzucamy pokrojone awokado, podrobnioną cebulę, kilka kropel cytryny,
sól i pieprz, a następnie miksujemy na gładką masę.
Kiedy wszystkie składniki mamy
gotowe nakładamy na talerz bataty, do środka wsypujemy pieczoną ciecierzycę, a
górę dekorujemy dipem z awokado.
Bon appétit! J
to obie nie będziemy bogate:) bo dla mnie dzień bez awokado to też dzień stracony i też wolę być piękna i zdrowa bo potem za żadne pieniądze sobie tego nie kupię:) awokado zatem jest inwestycją a my inwestorkami haha:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Bataty też uwielbiam, bardziej w wersji na parze ale i pieczone od czasu do czasu też mogą być:)