marca 06, 2018

Dahl z czerwonej soczewicy


Jak to cudownie, że zaczął się marzec. Już tak niewiele zostało do wiosny. Chociaż szczerze mówiąc po cichu liczę, że przyjdzie do nas znacznie wcześniej niż 21 marca. No cóż, zobaczymy :) Tymczasem, czekając na nią niecierpliwie, póki trwa zima w moim menu nadal goszczą aromatyczne potrawy. Takie, które nie tylko świetnie smakują, ale i rozgrzewają. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami propozycją na zimowy obiad, albo kolację, prosto z Indii. No dobrze, może w wersji bardziej dopasowanej do polskiego podniebienia i do tego z naszymi swojskimi podpłomykami, jednak wierzę, że będzie Wam smakowało :)



Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 garści szpinaku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Na początek wstawiamy czerwoną soczewicę. Kiedy się gotuje można spokojnie przygotowywać resztę dania. Kroimy zatem na drobną kostkę cebulę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy pokrojony drobniutko czosnek, starty imbir oraz chili (ale tu naprawdę ostrożnie). Kiedy cebula jest już złocista dodajemy kminek, kolendrę, trawę cytrynową, Garam Masala oraz kurkumę. Wszystko powinno się podsmażyć jeszcze minutę. Potem dodajemy soczewicę, bulion, mleczko kokosowe, sól i pieprz. Zostawiamy dahl na wolnym ogniu jeszcze przez około 30 minut. Potem dodajemy sok z cytryny oraz szpinak. Po 5 minutach danie można wykładać do miseczek.

Dahl można jeść sam, ale u mnie najczęściej występuje w połączeniu z tradycyjnymi polskimi podpłomykami ;)

Bon appétit! J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger