Pizza – tak nazywa się moja
miłość. I pewnie nie tylko moja ;) Wiem, że Międzynarodowy Dzień Pizzy za nami,
a ja spóźniłam się trochę z przepisem, ale czuję, że mimo wszystko znajdzie się ktoś, kto ją chętnie przygotuje. W końcu zawsze jest dobry dzień na pizzę. Poza tym, wersja, którą chciałabym Wam dzisiaj zaproponować jest
nie tylko pyszna, ale też zdrowa, i wydaje mi się, że śmiało może zagościć w
menu osób, które są właśnie na diecie, albo szukają po prostu
zdrowszych alternatyw dla fast foodów. Ja sama jestem oczarowana
przepisem, bo wydaje mi się, że w życiu bym nie wpadła na to, żeby spód do
pizzy zrobić z komosy ryżowej. Na szczęście w moje ręce wpadła książka „Smakowita
Ella”, którą z resztą gorąco Wam polecam, bo można tam znaleźć naprawdę ciekawe
inspiracje.
Pizza z komosy ryżowej
Składniki:
Spód
- 195g komosy ryżowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
- Szczypta suszonych płatków chilli
- Oliwa z oliwek
- Sól
Dodatki:
Co kto lubi J U mnie:
Koncentrat pomidorowy, kukurydza,
cebula, pieczarki, oliwki i wegański ser
(Jak zrobić wegański ser? Kliknij tu)
(Jak zrobić wegański ser? Kliknij tu)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy komosę
ryżową. To znaczy, wsypujemy ją do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy
na ok. 8 godz. Kiedy komosa jest gotowa odsączamy ją z wody i przekładamy do malaksera,
lub miski, w której będziemy mogli ją zblendować z pozostałymi
składnikami: octem jabłkowym i przyprawami.
Kiedy spód mamy gotowy, tj. kiedy masa zaczyna mieć konsystencję gęstej śmietany, natłuszczamy formę i
wykładamy powstałą masę. Pieczemy spód ok. 15-20
minut w 190°C stopniach z termoobiegiem. Kiedy ciasto stwardnieje nakładamy
składniki na wierzch i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika.*
Bon appétit! J
*W związku z tym, że później
pizzę pieczemy kilka minut to polecam część składników przygotować już
wcześniej na patelni, np. pieczarki, czy cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz