lutego 23, 2018

Zupa krem z marchewki


Bardzo lubię zupy. Chociaż nie zawsze tak było. Z dzieciństwa pamiętam, że najbardziej smakował mi rosół mojej mamy i zacierkowa – to był dopiero sztos! J Na szczęście moje podejście do jedzenia w ciągu ostatnich kilku lat diametralnie się zmieniło i dzisiaj jestem oczarowana daniami, na które kiedyś nawet bym nie popatrzyła. I tak właśnie oczywistością stało się dla mnie gotowanie zup zimą. W końcu, i pewnie zgodzicie się ze mną, trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek na te zimowe dni, niż gorąca zupa. A jeśli dodatkowo jest to marchewkowa i ma w sobie rozgrzewający imbir oraz chili to lepiej być nie może.
I wiecie, nikogo straszyć nie chcę, ale zapowiadają powrót mroźnej zimy, także zapiszcie sobie ten przepis na wszelki wypadek ;)





Zupa krem z marchewek
Składniki:
  • 0,5kg marchewki
  • Litr wody (może być oczywiście bulion)
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Imbir
  • Chili
  • Sól

Przygotowanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania marchewek i pokrojenia ich w talarki. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie kroimy w kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy pokrojony czosnek oraz imbir. 
Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe, łączymy je i doprawiamy solą oraz chili. Potem blendujemy wszystko na gładką masę.

Zupę przekładamy do miseczek  i dekorujemy według uznania. U mnie dzisiaj w wersji lekko wiosennej ze szczypiorkiem i chipsami z marchewki J

Bon appétit! J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger