Kiedy zaczęłam być weganką
wydawało mi się, że jedną z najtrudniejszych rzeczy będzie zrezygnowanie z
sera. Nigdy nie jadłam dużo mięsa, mleko piłam roślinne, z jogurtami
też nie było mi po drodze. W związku z tym, wyzwaniem pozostawała rozłąka z
serem. Bo tak szczerze mówiąc, kto wyobraża sobie pizzę, czy spaghetti bez
sera? No właśnie! Na szczęście jednak okazało się, że bez tego również da się żyć.
Bardzo długo nie było też w mojej kuchni niczego co przypominałoby właśnie ser. Pewnego dnia spróbowałam jednak wegańskiego sera z ziemniaka. Wiem, wiem.
Mi też wydawało się to na początku niemożliwe. Ale muszę przyznać, że smakowało
obłędnie. Powiem więcej, dużym plusem tego sera jest nie tylko to, że pasuje do wielu
obiadowych dań, ale sprawdza się też świetnie jako pasta na kanapkę. Gdyby
jednak w dalszym ciągu komuś z Was wydawało się to mało prawdopodobne zostawiam
przepis J
Wegański ser z ziemniaka
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 50 ml wody
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki czosnku
- 50 ml oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie sera zaczynamy od
ugotowania ziemniaków. Kiedy są gotowe odsączamy je z wody i przekładamy do miski.
Dodajemy do nich płatki drożdżowe, olej, wodę i przyprawy. Następnie wszystko
miksujemy na jednolitą masę. Jeśli wydaje Wam się, że ser jest zbyt gęsty
możecie dolać nieco więcej wody.
Bon appétit! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz