Powiecie, że zwariowałam. Zupa w taką pogodę? 😱 A tak właśnie! Bo ten krem smakuje dobrze na ciepło i na zimno 😉 Poza tym ma taki plus, że jest z buraków, które uwielbiam ❤️❤️❤️ i jeszcze do tego robi się go bardzo szybko. A powiedzmy sobie szczerze, że chociaż gotować kocham, to jednak stanie w kuchni, kiedy na zewnątrz takie upały to mało przyjemne, z resztą pewnie większość z Was się ze mną zgodzi 😉 W związku z tym, taki zdrowy #homemade w stylu "fastfood" to coś co lubię bardzo 😎
Krem z buraków
Składniki:
- 400g buraków
- 500 ml bulionu
- 200g ciecierzycy
- szczypiorek
- sól himalajska
Przygotowanie:
Na początek kroimy drobno buraki i gotujemy je do miękkości, czyli ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy też w piekarniku ciecierzycę. (Ja przed pieczeniem lekko ją posolilam i wymieszałam z wędzoną papryką). Kiedy buraki są gotowe i ostygną blendujemy je z bulionem. Potem możemy jeszcze całość podgrzać maks. 10 minut. Przed podaniem do kremu z buraków dodajemy ciecierzycę i posypujemy całość szczypiorkiem. Bon apetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz