października 01, 2018

Krem z dyni

Ach, czym byłby chłodny dzień bez miseczki gorącej zupy? Aha, chyba powoli zaczynam swój sezon na zupy i dynie. Bo ja tak uwielbiam dynie 😍 Ale nie zamierzam sobie żałować, bo to warzywo to wprost bogactwo witamin, a do tego jest niskokaloryczna. Więcej argumentów mi nie potrzeba. Także ręka do góry, kto ze mną zakłada słodki klub miłośników dyni? 💛😊 


Krem z dyni
Składniki:

• 800 g dyni
• 500 ml bulionu
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 50 g pokrojonego szpinaku
• chilli, imbir, sól

Przygotowanie:
Dynię kroimy na małe kawałeczki, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy ok. godzinę. Po tym czasie dajemy dyni trochę ostygnąć, a następnie dodajemy bulion i miksujemy na gładką masę. Potem dodajemy płatki drożdżowe, troszeczkę chili, imbir oraz sól i mieszamy już łyżką. Na koniec dorzucamy szpinak. Zupę gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
Bon apetit! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 One Polish Vegan , Blogger